Florin Balan este singurul român invitat oficial la Finala Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatieri care va avea loc la Paris, în cadrul Salon du Chocolat Professionnel, în perioada 28-30 octombrie.
Florin Balan este unul din puţinii ciocolatieri români care a urmat cursurile ale Academiilor de Ciocolată din Franţa, Belgia şi Marea Britanie şi este singurul specialist care va reprezenta ţara noastră, în calitate de invitat oficial, la cea de-a 5-a ediţie a Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatieri, cel mai important eveniment mondial dedicat ciocolatei.
"Pentru mine este o onoare să fiu prezent şi în acest an, la World Chocolate Masters, care practic înseamnă Oscarul pentru maeştrii ciocolatieri din toată lumea. Prezenţa mea la acest eveniment de referinţă pentru industria noastră, nu înseamnă altceva decât continuarea eforturilor de a apropia România de ceea ce înseamnă cu adevărat arta în ciocolată. Dacă în urmă cu doi ani, am reuşit în premieră, să participăm la "Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011", la Expo Sweet Fairs din Varşovia, Polonia, sper ca, într-o zi şi în România să avem o competiţie naţională, recunoscută la nivel european, dedicată ciocolatierilor", a declarat, Florin Balan.
Acesta consideră că oricare din cei 19 finalişti care se vor întrece la World Chocolate Masters, de la Paris, are şansa de a ajunge cel mai bun maestru ciocolatier din lume, în 2013.
"World Chocolate Masters este echivalentul Oscarului din cinematografie. Este foarte important sa fii pe covorul roşu. Şi pentru cel care va câştiga va conta enorm reputaţia pe care o va căpăta la nivel mondial. Evenimentul de la Paris arată că de fapt, locul ciocolatei este spre artă. Toate celelalte competiţii culinare se opresc la partea culinară, degustare. Ciocolata încearcă mai mult. Formele de exprimare în ciocolată sunt infinite", a