Nădlacul va fi promovat la nivel european, ca oraş exemplu de bună convieţuire şi colaborare multietnică. Acesta va costitui un model de practici de incluziune socială a minorităţilor. Aşa au stabilit demnitarii de rang înalt – ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi omologul său, vicepremierul Republicii Slovace, Miroslav Lajcak, care au participat ieri, la conferinţa internaţională „210 ani de conveiţuire. Nădlac-model al culturalităţii“.
La Nădlac s-a marcat un moment de referinţă pentru minoritatea slovacilor – stabilirea în anul 1803 la Nădlac, oraşul pe care şi astăzi îl numesc acasă. La evenimentul care i-a reunit şi pe cei doi miniştrii, român şi slovac a fost prezent şi secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battalni-Dragoni, reprezentanţi ai Departamentului pentru slovacii din Diasporă, ai Secretariatului Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, reprezentanţi ai Prefecturii, ai administraţiei judeţene. Conferinţa a dat oficialilor ocazia să îşi spună punctul de vedere vizavi de coabitarea minorităţii slovacilor şi colaborarea celor două state. Conferinţa a fost deschisă cu o alocuţiune a primarului Nădlacului, Vasile Ciceac, care şi-a arătat mulţumirea că oraşul este considerat unul exemplu de convieţuire şi diversitate culturală.
Ministrul Titus Corlăţean a vorbit apoi de modelul de convieţuire româno-slovac pe care îl oferă oraşul Nădlac, atât societăţii româneşti, cât şi spaţiului european: „Oraşul Nădlac este un model de interculturalitate, un model de diversitate culturală şi de integrare socială. Cei 210 ani de convieuire româno-slovacă ne demons- trează că nu este nevoie de protectorate pentru a atinge ţelul prezervării şi promovării identităţii naţionale, că nu este nevoie de conflicte intra-sociale, interetnice pentru ca două comunităţi diferite ca limbă, religie şi cultură să p