România este văzută de analiștii occidentali ca un pariu mai bun pentru comunitatea de investiții decât multe dintre statele vecine, conform unui raport al Democracy Institute.
Autorii raportului intitulat „Tigru balcanic sau fundătură din Balcani? Amenințările de astăzi la adresa viitorului economic al României“.aratǎ cǎ, opinia larg răspândită în Occident este că românii sunt un popor sărac care trăiește într-o țară înapoiată. Însă, în termeni macroeconomici, România a făcut progrese semnificative, în special în ultimii ani. De exemplu, potrivit ‘The Economist’, România are în prezent un PIB-ul per capita de 8.070 de dolari, în creștere semnificativă față de 7.225 de dolari per capita în urmă cu câțiva ani.
Grație progreselor considerabile făcute în ultimii ani, perspectiva economică a României este foarte încurajatoare, consideră la rândul său Grzegorz Konieczny, vicepreședinte Franklin Templeton. De exemplu, cheltuielile guvernamentale se situează la 36% din PIB, un nivel sănătos comparativ cu multe state europene și economii emergente. De asemenea, într-un raport recent, Economist Intelligence Unit prognoza că în acest an economia românească va înregistra o creștere de 2,4%, în condițiile în care în primul trimestru România a avut a treia mare creștere economică din UE.
În plus, în primele șapte luni ale anului deficitul bugetar al României a coborât până la 0,98% din PIB, față de o țintă anuală de 2,3% din PIB, iar și mai important România a înregistrat pentru prima dată un excedent al contului curent. De asemenea, România dispune și de un alt avantaj față de țările din regiune datorită nivelului relativ scăzut al cotei unice de impozitare, „Dacă datele fundamentale solide al României sunt cuplate cu dorința Guvernului de a implementa reforme (în special în sectoarele cheie precum energia și transporturile) credem că țara are potențialul de