Profesioniştii din sănătate nu au obţinut, după trei zile în care au purtat însemne tricolore în perioada de grevă japoneză, decât promisiunea unor noi întâlniri.
Nimeni nu s-a sfiit să poarte însemnele de grevă în cele trei zile de protest la post de la începutul acestei săptămâni, ba mai mult, asistenţii şi medicii vorbesc din nou, după ani de zile, de salariile mici şi de norma de lucru care se măreşte pe zi ce trece, însă în această fază n-au obţinut de la ministrul Eugen Nicolăescu decât promisiunea unor noi runde de negocieri. Marţi, 15 octombrie, o nouă întrevedere între reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate şi cei ai Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice s-a încheiat fără concluzii clare. În 22 octombrie mai urmează una, de data aceasta cu ministrul Muncii, pentru a se discuta proiectul privind salarizarea personalului medical. Greviştii, cu puţine reuşite în palmares din noianul de solicitări, mai au acum o temă, până în 25 octombrie fiind nevoiţi să desemneze reprezentanţi în noi grupuri de lucru pentru a se ajunge la un acord.
Nici măcar creşterea salariului rezidenţilor nu este certă, Nicolăescu venind cu ideea suplimentării veniturilor acestora cu o serie de burse acordate de Ministerul Educaţiei. Noi discuţii pe temă, după ce vor exista date certe şi despre construcţia bugetului de anul viitor, ar urma să se poarte în 31 octombrie. 6% din PIB, revendicarea din fruntea listei, a rămas de asemenea în coadă de peşte. S-ar putea ajunge aici, dar nu de anul viitor, ci etapizat, în trei ani.
„Din punctul nostru de vedere n-a fost rău, pentru că şi conducerea unităţii ne-a fost, cumva, alături, chiar dacă reprezintă angajatorul, în ideea că un buget mai mare alocat Sănătăţii ajută şi spitalele. Oricum, vom avea discuţii cu ministrul şi la Slatina, săptămâna viitoare”, a declarat lidera Camerei F