Energia nu mai este o marfă, ci devine un serviciu, şi, la fel cum pentru telefon sau un calculator plătim pentru serviciile asociate, la fel se va întâmpla şi cu energia, a afirmat Nicolae Olariu, preşedintele Asociaţiei Patronale pentru Surse Noi de Energie SunE, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a mai spus că există la nivelul întregii Uniuni Europene obligaţia de a introduce până în 2020 conceptul "clădirii cu un consum aproape zero". Asociaţia propune un plan de "independenţa energetică" prin care sistemele rezidenţiale să devină şi producători de energie, electrificarea celor 90.000 de locuinţe rămase neconectate la sistemul energetic să se facă prin microgenerare de curent electric, iar la nivelul comunităţilor locale să se producă electricitate pe terenurile marginale, respectiv depozitele de gunoaie, albiile inundabile ale râurilor, carierele exploatate în trecut sau fostele baze de antrenament ale armatei.
"Infrastructura energetică rurală nu mai face faţă consumurilor. Una dintre probleme o constituie faptul că distribuitorii importă orice material, cablu, transformatoare etc. O soluţie o constituie producţia de energie la nivel local, astfel încât să ajungem la o independenţă energetică a casei sau a comunităţii locale", a mai spus Olariu.
Reprezentanţii SunE au dat ca exemplu programul Casa Verde, care a creat producători locali de echipamente în industria regenerabilelor şi competenţe pentru România.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) doreşte introducerea unor tarife fixe garantate pentru microgenerarea de energie verde, aşa-numitele tarife feed-în. Potrivit SunE, oamenii pot folosi aceste tarife garantate de injecţie pentru a-şi lua credite, astfel încât să îşi instaleze panouri fotovoltaice.
Singurul producător român de panouri, Altius Fotovoltaic, a anu