Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) ies în stradă de la sfârşitul lunii octombrie. Profesorii vor protesta în faţa sediului Guvernului şi a sediului USL, iar în şcoli, dascălii vor face grevă japoneză, urmând ca în noiembrie să participe la un miting din Capitală urmat de un marş, anunţă FSLI într-un comunicat.
Printre altele, profesorii cer adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 %, acordarea a minimum 6% din PIB sectorului educaţional, modificarea Legii Educaţiei în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, decontarea cheltuielilor făcute cu naveta şi reintroducerea sporului de doctorat.
Astfel, în datele de 28, 29 şi 30 octombrie vor avea loc, concomitent, proteste la sediul Guvernului şi la sediul Uniunii Social Democrate, iar în aceeaşi perioadă, în toate unităţile de învăţâmânt, din ţară, unde F.S.L.I. are membri, dascălii vor fi în grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braţ.
În data de 6 noiembrie, F.S.L.I. va organiza în Bucureşti un miting de amploare urmat de un marş, a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Revendicările FSLI:
• Alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie, conform art.8 din Legea Educaţiei Naţionale şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public;
• Modificarea Legii educaţiei naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să conducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie, dar şi la creşterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor. Principalele modificări care se impun sunt:
- Reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic car