Toamna rece capricioasă din acest an a adus primele cazuri de viroze şi pneumonii, cei mai afectaţi fiind copiii.Brăilenii au fost nevoiţi să se prezinte la medic la consult. Cei care trebuie trebuie să se vaccineze antigripal , nu mai au încredere în vaccin şi nu mai vor imunizare.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila au început monitorizarea infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), a gripelor şi pneumoniilor, solicitând ministerului de resort dozele de vaccin antigripal necesare reducerii îmbolnăvirilor. Această monitorizare a cazurilor de gripe, pneumonii şi IACRS-uri se face în fiecare sezon rece pentru creşterea capacităţii sistemului sanitar de a contracara riscurile unor probleme majore de sănătate publică. Astfel, în prima săptămână de monitorizare, 07-13 octombrie, au fost depistate 368 de IACRS-uri, dintre care 11 au avut nevoie de internare, şi 156 de pneumonii, dintre care 57 au necesitat spitalizare. Potrivit informaţiilor furnizate de DSP, în perioada menţionată nu s-a înregistrat nicio suspiciune de gripă.
"A fost catagrafiat numărul persoanelor care necesită vaccinarea antigripală, situaţia fiind completată de medicii de familie şi transmisă deja Ministerului Sănătăţii, care urmează să aloce judeţului nostru vaccinurile antigripale ce se vor efectua gratuit persoanelor din grupele de risc", a afirmat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. Potrivit medicului Gavrilescu, în grupele de risc au fost incluse, în urma catagrafierii, peste 76.000 de persoane, mai puţine faţă de anul trecut, când au fost 90.000. Dintre acestea, circa 12.000 sunt bolnavi cronici, aproape 800 de gravide, peste 2.400 personal medico-sanitar şi auxiliar, 1.500 rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială şi mai mult de 59.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani. "Nu toate aceste persoane vor face v