* o prevedere legislativă obligă proprietarii gropilor de gunoi să plătească, de la 1 ianuarie 2014, o taxă la Fondul de Mediu, pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată * măsura este menită să încurajeze colectarea selectivă a deşeurilor * mai mult ca sigur, însă, consecinţa imediată va fi creşterea aberantă a tarifelor pe care brăilenii le plătesc pentru serviciile de salubritate * Primăria promite că în maxim doi ani va implementa un sistem eficient de colectare selectivă * totul depinde, însă, şi de gradul de civilizaţie al brăilenilor * până acum, în containerele destinate deşeurilor de hârtie, sticlă sau mase plastice au fost aruncate mai mult gunoaie menajere, legume stricate şi chiar animale moarte
Taxa de salubritate pe care o plătesc brăilenii s-ar putea mări substanţial de anul viitor, din cauza unei Ordonanţe de Guvern nou apărute. OG nr. 31 din 2013 a fost emisă pentru a modifica prevederile OUG 196/2005 privind Fondul de Mediu. Printre altele, OG 31/2013 le impune o taxă nouă proprietarilor sau administratorilor gropilor de gunoi. Astfel, de la 1 ianuarie 2014, aceştia va trebui să plătească 50 de lei pentru fiecare tonă de deşuri primită la depozit. În anii următori, taxa va creşte progresiv: 80 lei/t, de la 1 ianuarie 2015, şi 120 lei/t, de la 1 ianuarie 2016.
Din câte se pare, prin impunerea acestei taxe, guvernanţii doresc să încurajeze colectarea selectivă a deşeurilor, astfel încât să nu mai fie aruncate la gunoi obiecte care pot fi reciclate.
"Prin aplicarea prevederilor Ordonanţei de Guvern nr. 31 se vrea descurajarea eliminării prin depozitare a deşeurilor reciclabile sau biodegradabile şi încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea acestora", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.
Felul cum a fost gândită încurajarea colectă