Prin exerciţiul militar NATO, numit Steadfast Jazz, care va avea loc între 2 şi 9 noiembrie, alianţa occidentală va aduce în regiunea Mării Baltice 6.000 de soldaţi, puşcaşi marini şi aviatori. Se vor alătura 100 de trupe ucrainene. Deşi ambiţiile Ucrainei de a adera la NATO s-au spulberat când Germania i-a blocat planul în 2008, relaţiile cu această alianţă sunt din ce în ce mai bune. În afara manevrelor comune, Ucraina contribuie cu forţe militare la operaţiunile NATO în Afganistan, Oceanul Indian, Kosovo şi Marea Mediterană. Speranţa de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice a rămas. Şi dacă lucrurile merg bine, relevă UEObserver, Kievul va semna o asociaţie politică şi tratatul de liber-schimb cu Uniunea Europeană în cadrul summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, acţiune care dă o lovitură planului Rusiei de a atrage această ex-republică sovietică în „Uniunea eurasiatică”. În iulie, vice-ministrul rus al Apărării, Anatoli Antonov, califica Jazz Steadfast ca fiind în „spiritul războiului rece” şi se declara „deconcertat de obiectivul proclamat de acest exerciţiu”.
Acţiunile Rusiei înaintea summitului de la Vilnius sunt elocvente – în august a impus o blocadă vamală de o săptămână asupra transportatorilor rutieri ucraineni, în septembrie a impus o lună de blocus asupra trasportatorilor lituanieni şi a interzis importurile produselor lactate lituaniene. La o recentă reuniune de la Ialta, în Ucraina, un colaborator al preşedintelui rus, Vladimir Putin a declarat că în cazul în care Kievul va semna pactul cu UE, Rusia va impune taxe vamale ce vor forţa statul ucrainean „la faliment”.
Pentru liniştea aliaţilor
Un responsabil al NATO a precizat că exerciţiul Steadfast Jazz este al Forţei de reacţie a Alianţei, menit să asigure că este capabilă să se apere un aliat, să de poată desfăşura oriunde şi să facă faţă ameninţării. Exerciţiul se bazează p