Deficitele de la fondurile de pensii şi de şomaj au scăzut în primele opt luni ale anului, în vreme ce deficitul la fondul de asigurări de sănătate a crescut de mai bine de trei ori faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Evoluţia acestor deficite ilustrează stadiul unor indicatori extrem de importanţi pentru economia românească, având în vedere că o mare parte din contribuţiile, taxele şi impozitele colectate de stat de la angajaţi şi de la angajatori se cheltuiesc pentru plata pensiilor, a indemnizaţiilor de şomaj sau a serviciilor medicale şi a medicamentelor subvenţionate de stat.
Deficitul fondului de pensii a scăzut cu 650 de milioane de lei în primele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la valoarea de 8,2 miliarde de lei (tot cu subvenţiile acordate de stat), arată datele privind execuţia bugetară pe luna august publicată de Ministerul de Finanţe. În schimb, deficitul la fondul de asigurări de sănătate a crescut de mai bine de trei ori faţă de perioada similară a anului trecut, până la 3,35 mld. lei în luna august, cu o creştere care înseamnă 2,35 mld. lei. Cum se explică această creştere la deficitul de la Sănătate?
„La fondul de asigurări de sănătate deficiul a crescut, într-adevăr, şi se va majora în continuare până în luna februarie a anului viitor inclusiv, pentru că se aplică directiva 7 din Legea 72/2013 (care prevede combaterea plăţilor întârziate de Casa de Sănătate către furnizorii de produse şi servicii medicale şi medicamente – n. red.). În execuţia bugetară se vor vedea cheltuieli duble până în februarie anul viitor, pentru că se suprapun două luni de facturare, se plătesc, începând cu luna iulie, la 90 de zile facturi care înainte se plăteau în 300 de zile“, a spus un oficial din cadrul Ministerului de Finanţe.
Problema de