Clădirea emblematică se află situată pe strada 13 Decembrie şi a fost construită înainte de anul 1880. În prezent, aici are sediul Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi. Bijuteria arhitectonică a aparţinut unei familii înstărite.
Ana şi Marinache Popescu, negustori de cereale, au avut un singur fiu, Leon. Acesta a scris istoria cinematografiei româneşti, el fiind primul realizator de film. “Independenţa României”. Filmula fost realizat în anii 1911-1912 şi avea ca subiect Războiului de Independenţă al României. Premiera filmului a avut loc la cinematografiul „Eforie“ din Bucureşti. Filmul a fost apreciat în străinătate, fiind difuzat la Budapesta, Viena şi Paris. Leon Popescu a realizat o mare publicitate a filmului şi în Anglia.
Casa, restauratăcu 2,3 milioane de lei
Pentru restaurarea casei care a aparţinut lui Leon Popescu, actualul sediu al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Călăraşi, s-au alocat aproximativ 2,3 milioane de lei, printr-un împrumut guvernamental de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, împrumut contractat pentru restaurarea unor monumente aparţinând Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Refacerea a făcut parte dintr-un program al Ministerului Culturii prin care au fost modernizate Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa“. Lucrările au constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite între timp.
„Pur şi simplu întâmplător am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului film românesc, s-a născut la Călăraşi, şi a fost fiul Anei şi al lui Marinache Popescu“, a spus Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură Călăraşi.
Mari actori pe afiş
Regizorul filmului realizat de Leon Popescu a fost Aristide Demetriade, care a şi jucat în film, scenaristul a fost Petre Liciu, Aristide Demetriade şi Constan