Promisiunile şi efortul statului de a aduce mai mulţi bani la buget se traduc, până la urmă, printr-o presiune crescândă nu asupra evazioniştilor, ci tot a celor care îşi plăteau şi până acum obligaţiile către Fisc. Când tragi linie şi încerci să afli ce a făcut statul cu banii tăi, constaţi nu doar că nu primeşti în schimb niciun serviciu pe măsură, ci că, de fapt, nu primeşti mai nimic. Şi atunci?
Relaţia stat – contribuabil a fost dintotdeauna tensionată, dar, în ultima vreme, pe măsură de Guvernul îşi înăspreşte tonul şi susţine că nu mai tolerează evaziunea care, după cum arată datele Consiliului fiscal înseamnă 20 mld. euro anual (14% din PIB), oamenii care sunt interfaţa între companii şi stat susţin că suportă presiuni crescânde faţă de trecut, deşi au fost mereu corecţi cu statul.
Prezenţi la două emisiuni diferite ZF Live, doi oameni din zone diferite, Dragoş Doroş, directorul departamentului de asistenţă fiscală al KPMG, şi Mădălin Niculeasa, avocat, managing partener la Niculeasa Litigator, au susţinut aceleaşi lucruri. Companiile care îşi plăteasc taxele în România suportă mai mult decât cele care nu plătesc această presiune legată de foamea de bani a statului. Şi, într-un fel, este explicabil, spune Dragoş Doroş cu ironie: evazioniştii sunt mai greu de prins!
„Este mai uşor să mergi la companiile pe care le găseşti imediat decât la cele greu de găsit“, comentează Doroş. O astfel de atitudine devine supărătoare spune el, dar evită să dea de-a dreptul vina pe Fisc afirmând că acesta se confruntă, din păcate, cu o lipsă de resurse.
Despre cât de mulţi bani dă Fiscului fără să simtă că primeşte nimic în schimb vorbeşte şi Mădălin Niculeasa: „Pe mine statul mă verifică la sânge când îmi deduc cheltuielile“. Însă, arată el, dacă lucrurile stau aşa, şi statul ar trebui să dea socoteală de felul în care cheltuieşte banii strânş