Deputaţii USL vor să dea bonuri de masă doar copiilor care învaţă bine. Un proiect de lege în acest sens stipulează ca elevii cu medii de cel puţin 8,50 să primească tichete cu valori cuprinse între 100 şi 175 de lei.
Un proiect de lege al deputaţilor USL care urmăreşte combaterea abandonului şcolar propune măsuri sociale doar pentru cei care au rezultate bune la învăţătură. Este vorba despre copiii ai căror părinţi au venituri de 600 de lei pe membru şi care vor primi bonuri de masă. Valoarea bonurilor va fi de 100 de lei pe lună pentru familiile cu doi copii, 150 de lei pentru cele cu trei copii şi 175 de lei pentru familiile cu mai mult de trei copii. Una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească elevii pentru a primi bonuri de masă este media de cel puţin 8,50. "Este mai mult decât o măsură socială pentru că este coroborată şi cu un anumit indicator de performanţă. Fără criterii de performanţă, ar fi o măsură foarte discutabilă, care ar tinde să meargă într-o zonă mult prea socială, de aici şi propunerea mediei de 8,50. Fără acest criteriu, ar exista riscul unei utilizări a copilului care să fie împins să meargă la şcoală pentru a aduce tichetele de masă, dar fără a performa în vreun fel", ne-a declarat deputatul Ovidiu Raeţchi, unul dintre semnatarii proiectului legislativ.
La mai mult de cinci absenţe, bonurile dispar
Actul normativ prevede că elevii care beneficiază de bonuri de masă nu pot avea mai mult de cinci absenţe nemotivate pe durata unui semestru. Deputaţii susţin, în expunerea de motive a proiectului de lege, că, în România, rata abandonului şcolar a ajuns la 17,4%, media acestei rate la nivelul Uniunii Europene fiind de 12,8%. Cauzele acestui fenomen sunt "psihologice, şi ţin de motivaţia scăzută şi lipsa de interes, socio-economice, şi ţin de situaţia materială precară ce împiedică asigura