Aflat, marţi, în Dâmboviţa, la o întâlnire maraton cu producători din Titu, Târgovişte şi Voineşti, ministrul Agriculturii, Danie Constantin, a fost tras de urechi de ţărani, care i-au reproşat că statul nu îi ajută, mai ales atunci când au calamităţi mari în culturi. La ultima întâlnire, din urmă cu două luni, ministrul le-a promis că îi va ajuta, însă a venit în judeţ la fel de nepregătit, fără un răspuns clar.
În Bărbuleţu grindina uriaşă a distrus 150 de hectare de plantaţii, în proporţie de 100%. Nu a rămas niciun fruct în pomi. Cu toate acestea, oamenii sunt nevoiţi să plătească impozit pe venit, chiar dacă ei nu au avut ce să mai valorifice.
“Am făcut formele necesare prin unităţile teritorile şi au rămas la nivelul acesta. Cei de la Finanţe ştiu una şi bună: aţi declarat, plătiţi. Păi pe ce să plătim? Pe venit. Care venit? Informarea dumneavoastră a fost foarte plăcută la ureche şi foarte frumoasă, dar realitatea pe care o trăim noi nu se potriveşte cu ce ne-aţi spus dumneavoastră. Anul acesta, la Bărbuleţu, a fost o calamitate care nu prea a mai fost de 80 de ani. Au fost terminaţi şi pomii, nu numai fructul. Noi trebuie să plătim norma de venit. De unde o plătim?”, l-au întrebat pomicultorii de pe Valea Dâmboviţei pe ministrul Agriculturii.
Acesta însă, a fost “diplomat”
“Vom vedea ce putem să facem pentru anul acesta. Măcar să fiţi scutiţi de impozitul acela, dacă sunt zone calamitate. E o problemă că nu avem legislaţie, sau legislaţia nu era la momentul acela şi nu se poate aplica retroactiv. Nu ştiu şi nu vreau să fac promisiuni care nu se pot îndeplini”, a spus Daniel Constantin.
Şeful judeţului, Adrian Ţuţuianu, a văzut această vizită ministerială ca fiind una productivă. "Cred că am reuşit în bună măsură să oferim un cadrul de lucru activ. Şi dacă Daniel Constantin merge la Bucureşti cu două l