Aplicaţia Alarmă Cutremur Vrancea ar trebui să îi avertizeze pe utilizatorii de smartphone-uri de producerea unui cutremur cu câteva zeci de secunde înainte ca acesta să aibă loc. Mulţi dintre cei care au descărcat aplicaţia se plâng însă că aceasta nu funcţionează corect. Alarmă Seismică Vrancea foloseşte date de la Institutul Român pentru Seismologie Aplicată (IRSA), entitate privată contestată de Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP). IRSA are ca principală activitate studiul seismelor şi aplicarea acestor studii pentru zona Vrancea.
Alarmă Cutremur Vrancea, dezvoltată de firma APP & GO MOBILE, este disponibilă pentru sistemul de operare mobil iOS. Versiunea pentru Android va debuta în curând, potrivit site-ului dezvoltatorilor. Aplicaţia oferă două servicii: Alarmă Seismică şi Semafor Seismic. Preţurile cerute de dezvoltatori sunt „piperate”. Este vorba de 10 euro/lună (100 euro/an) abonament la Alarma Seismică şi de 5 euro/lună (50 euro/an) la Semaforul Seismic.
Cea mai populară aplicaţie de cutremure din Apple App Store este iFelt That. Aceasta costă doar 1 dolar, dar nu oferă alerte înainte de producerea unui cutremur, ci monitorizează activitatea seismică folosind date provenite de la US Geological Survey. O altă aplicaţie foarte populară este Eartquaqe Alarm, care costă tot 1 dolar. Aceasta foloseşte senzorii telefonului pentru a detecta cutremurele chiar atunci când acestea au loc.
INFP, în război cu IRSA
Adrian Ailenei, directorul IRSA, a declarat pentru Gândul că aplicaţia este funcţională: „Da, aplicaţia a fost realizată în parteneriat cu IRSA şi garantăm că funcţionează. Noi suntem cei care oferim datele”.
Până la momentul publicării acestui articol, reprezentanţii firmei APP & GO MOBILE nu au răspuns la apelurile şi e-mail-urile Gândul.
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, este decis