Investitorii care deţin titluri de stat emise de Trezoreria SUA şi care ajung la scadenţă joi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că nu vor fi plătiţi, după ce Congresul american nu a ajuns încă la un acord care să permită creşterea limitei de îndatorare a ţării, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.
Randamentul titlurilor care ajung la maturitate joi, ziua în care secretarul de stat al Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că va fi epuizată capacitatea pentru noi împrumuturi, a crescut cu 0,12 puncte procentuale, la 0,32% pe parcursul zilei de marţi în SUA. Titlurile, emise cu un an în urmă, s-au tranzacţionat la o rată negativă de -0,01% la sfârşitul lunii septembrie.
"Aşa se manifestă teama. (...) Piaţa ia în considerare o întârziere de una sau mai multe zile", a declarat Marc Fovinci, analist la Ferguson Wellman Capital Management. Firma de investiţii deţine tittluri scadente la 31 octombrie în valoare de 500.000 de dolari.
Lew a avertizat Congresul săptămâna trecută că măsurile extraordinare folosite pentru a evita atingerea limitei de îndatorare "vor fi epuizate nu mai târziu de 17 octombrie", iar Trezoreria va mai avea lichidităţi de 30 de miliarde de dolari pentru plata obligaţiilor, în cazul în care Congresul nu ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de împrumut, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a plasat ratingul "AAA" al SUA sub supraveghere pentru o posibilă revizuire în scădere, invocând eşecul autorităţilor de a creşte plafonul de îndatorare înaintea termenului limită de joi. Fitch este singura dintre marile agenţii de rating, în rândul cărora se află şi Moody's şi Standard & Poor's (S&P), care evaluzează încă bonitatea SUA cu cel mai ridicat calificativ posibil. S&P, care a retrogradat SUA în 2011, nu se aşteaptă să reducă din nou ratingul, în timp ce Moody's a afirma