Din 10 aprilie 2013 a intrat în vigoare Programul naţional de dezvoltare locală, program derulat de Ministerul Fondurilor Europene pentru asigurarea standardelor de calitate a vieţii, necesare populaţiei, în domeniul serviciilor publice. În acest sens, senatorul Haralambie Vochiţoiu a cerut ministrului Eugen Orlando Teodorovici să detalieze în ce fel se pot accesa fondurile.
Prin acest program se pot implementa mai multe proiecte de natură infrastructurală, de la cele de extindere a sistemului de apă şi canalizare la cele de formare a târgurilor, sălilor de sport, podurilor şi podeţelor în aceste zone.
Bineînţeles, conform răspunsului de la minister, aflăm că este vorba, de fapt, de o reorganizare instituţională şi că banii se dau, ca şi până acum, în funcţie de priorităţi şi de fondurile alocate. Practic, vorbim despre un sistem vechi cu altă pălărie şi aceleaşi fonduri de finanţare. Partea bună a lucrurilor este că o parte din oraşele din Valea Jiului au reuşit să beneficieze de aceşti bani, drămuiţi de acelaşi minister, dar în guvernarea trecută. În această guvernare primim acelaşi răspuns mereu. S-a rezolvat: nu se poate.
Programul naţional de dezvoltare locală este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Începând din acest an, pentru gestionarea unitară a lucrărilor de infrastructură, s-a decis comasarea tuturor obiectivelor de investiţii care vizează infrastructura locală într-un singur program, asigurând astfel o strategie integrată şi unitară de dezvoltare.
Astfel, următoarele programe au fost incluse în programul naţional de dezvoltare locală: Programul privind reabilitarea, modernizarea şi/ sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resur