Rodiile ar putea reduce o parte dintre pagubele pe care produsele de tip fast-food le provoaca organismului, intrucat protejeaza vasele de sange, anunta cercetatorii spanioli intr-un nou studiu. Un supliment alimentar obtinut din aceste fructe ajuta la mentinerea sanatatii vaselor sangvine, un pas esential in evitarea infarctului si a accidentelor vasculare cerebrale,potrivit dailymail.co.uk.
Cercetatorii spanioli au analizat efectele unei pastile care contine substante chimice din rodie, numite polifenoli, asupra circulatiei sangvine a porcilor. Pentru acest experiment au fost alesi porcii, intrucat sistemul lor cardiovascular este asemanator cu cel al oamenilor .
Consumul alimentelor grase a deteriorat vasele de sange ale porcilor, in special, endoteliul - componenta importanta a peretelui vascular. Endoteliul este important, intrucat elibereaza substante care controleaza expansiunea si contractia vaselor de sange . Deteriorarea endoteliului poate reprezenta primul pas in dezvoltarea aterosclerozei, ceea ce inseamna rigidizarea arterelor, care poate duce la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Vasele de sange ale porcilor hraniti cu alimente grase au fost mai putin elastice. De asemenea, animalele au prezentat semne ale unor probleme cardiace. O doza dintr-un supliment cu extract de rodie care contine 200 de miligrame de polifenoli numiti punicalagini a anulat multe dintre aceste efecte .
"O dieta cu polifenoli din rodie poate ajuta la prevenirea si intarzierea disfunctiei endoteliale, care reprezinta unul dintre primele semne ale aterosclerozei si accidentului vascular cerebral", a declarat cercetatorul Lina Badimon, de la Institutul Catalan de Stiinte Cardiovasculare din Spania.
Studii anterioare au aratat ca sucul din rodii poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, prin reducerea hormonu