Calificarea la Cupa Mondială de fotbal reprezintă o performanţă salutată în general de o întreagă naţiune. Dar în Bosnia, această performanţă a fost celebrată doar de comunitatea musulmană, lucru ce arată profundele divizări etnice într-o ţară destrămată de războiul din 1991-1995, relatează AFP.
Miercuri, a doua zi după victoria Bosniei-Herţegovina în faţa Lituaniei, scor 1-0, manifestările de bucurie ce au avut loc la Sarajevo şi în alte oraşe au fost relatate doar de presa din capitală, unde comunitatea musulmană este majoritară.
Publicaţiile din Sarajevo l-au lăudat în mod special pe "băiatul de aur" din Bundesliga, Vedad Ibisevici, autorul unicului gol al meciului decisiv cu Lituania.
"Echipa a realizat visul bosniacilor. Mergem în Brazilia!", a titrat pe prima pagină cel mai mare cotidian din Sarajevo, Dnevni Avaz.
"Conduşi de selecţionerul Safet Susici, eroii noştri au umplut de bucurie inima fiecărui bosniac şi au reuşit o preformanţă care ne face mândri cum nu am fost niciodată", scrie sursa citată.
Fostă republică iugoslavă, independentă din 1992, Bosnia a reuşit marţi prima calificare la Cupa Mondială. La baraj, în preliminariile CM-2010 şi Euro-2012, Bosnia a pierdut de două ori în faţa Portugaliei.
Această calificare a fost celebrată până târziu în noapte în special la Sarajevo, unde jucătorii echipei naţionale au fost primiţi în jurul orei locale 02.00 de mii de suporteri în centrul oraşului.
Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi la Tuzla (nord-est), Zenica (centru), Bihac (nord-vest) şi Mostar (sud).
Însă toate aceste oraşe se află în regiuni ale ţării populate cu musulmani. Potrivit AFP, în aceste oraşe se puteau vedea drapele al Bosniei de astăzi, dar şi cele ale Bosniei din timpul războiului, lucru perceput în general ca o provocate din par