Exista un lac african care transforma corpurile animalelor in piatra. In Rusia, exista un lac acid, capcana mortala pentru cei care ar dori sa se scalde in apa lui limpede.
Dupa o eruptie vulcanica teribila, lacul Karymski s-a transformat, subit, intr-un fel de supa chimica si toxica, care a inlocuit apa cristalina a acestuia. Potrivit unui studiu publicat la inceputul acestei luni, evenimentul a decimat ecosistemul lacului, distrugand mii de arbori si animale. Normal, nici nu se pune problema unei plimbari romantice cu barca!
Peninsula Kamchiatka gazduieste numerosi vulcani abrupti, care se aliniaza precum santinelele de-a lungul coastelor. Pana in 1996, lacul Kamyski acoperea aproape intreaga suprafata a depresiunii Akademia Nauk. Aflat la o distanta de aproximativ 5 kilometri spre nord, vulcanul Karymski este unul dintre cele mai active din regiune, fumegand in permanenta.
Totul a inceput la 2 ianuarie 1996. La o zi dupa un cutremur de mare magnitudine, vulcanul a intrat in eruptie, aruncand cenusia si lava la sute de metri in aer. Cateva ore mai tarziu, lacul insusi intra in activitate, din cauza unei puternice eruptii subacvatice. Timp de 18 ore, el a fost cuprins parca de convulsii: la fiecare cinci sau sase minute din apa ieseau coloane de vapori si de cenusa.
Spectacolul, de o frumusete infricosatoare, a fost observat, de distanta, de oamenii de stiinta. „Au fost in jur de 30-40 de milioane de tone de material incandescent si acid care plutea deasupra lacului si care, fireste, a ajuns direct in apa”, a explicat Yuri Taran, expert la Institutul de geofizica a Universitatii nationale autonome din Mexic, citat de LiveScience.
La contactul cu apa, materialul vulcanic a format un amestec ultra-acid de sodiu, sulfat, calciu si magneziu. Iar cand, in sfarsit, cercetatorii au reusit sa ajunga la lac, ei au constatat un pH c