7EST dă cinci răspunsuri esenţiale la noul Cod Rutier avansat de Guvern, o lege capro-varzistă. Ponta s-a gândit să ducă amenzile până la 3.500 de euro, salariul românilor pe un an de zile. Neîncasarea amenzilor e o problemă de birocraţie, iar pericolul suspendării permisului va provoca o avalanşă de contestări în Justiţie, ducând haosul la proporţii şi mai mari.
Dacă e să luăm de bună graba pe care o transmite Victor Ponta în privinţa adoptării Noului Cod rutier, în una-două săptămâni am putea avea publicată în Monitorul Oficial o Ordonanţă de Guvern, care va cutremura lumea şoferilor. Informaţiile sunt încă frugale, dar două priorităţi au fost anunţate de premier: suspendarea permiselor de conducere pentru cei care nu-şi plătesc amenzile de circulaţie şi suspendarea carnetelor pentru cei care comit accidente cu victime, până la soluţionarea definitivă a dosarului. Suficient ca să bagi groaza în toţi conducătorii auto.
Dar de-aici încep întrebările: cum află Guvernul cine îşi plăteşte amenzile, dacă acestea nu sunt contestate sau cum vor reuşi să armonizeze procedurile birocratice complicate de la nivel fiscal până la măsura administrativă? Sau cum poţi rămâne cinci ani fără carnet pentru ca, la sfârşitul procesului, să se constate că ai fost nevinovat?
1. Creşterea amenzilor va creşte gradul neîncasării
Responsabilii guvernamentali susţin că amendarea drastică a şoferilor va duce la reducerea numărului de contravenţii pe principiul că impunerea unei penalităţi mai mari scade riscul de repetare a faptei. Comisarul-şef Liviu Zanfirescu, şef al Poliţiei Rutiere Iaşi, susţine necesitatea aplicării unor măsuri coercitive mai dure. „Nu sunt adeptul unor norme la amenzi sau la permise suspendate. Se impun însă reglementări de natură a descuraja încălcarea normelor rutiere. Toată lumea se grăbeşte, pentru unii parcă nici nu e