Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com pe tema efectelor pe care repetatele acuzatii de plagiat le produc Romaniei pe plan extern, Teodor Baconschi, fost ministru de Externe si doctor al Universitatii Paris-IV Sorbonne, declara: "In aceste conditii penibile, interesele Romaniei nu mai pot fi servite cum se cuvine".
Rugat sa comenteze modul in care Corlatean si-a cistigat postul de conferentiar, Baconschi, spune afirma: ”Din pacate, obtinerea titlului de conferentiar se bazeaza pe tehnica auto-plagiatului: dintr-o singura lucrare, facem vreo trei-patru, acoperim baremul de concurs si luam gradul universitar, cu toate foloasele sociale si materiale aferente…. Auto-plagiatul e tot o forma de frauda intelectuala, asa incat e cel putin blamabil. Va semnalez si o alta eroare deontologica: normal ar fi ca un ministru sa nu obtina promovari intr-o cariera academica atata timp cat exercita aceasta inalta functie publica, pentru a evita banuiala de favoritism. Ce face o comisie care scoate la concurs un post de conferentiar si are trei candidati, dintre care doar unul e ditamai demnitarul? Se mai poate vorbi despre egalitatea sanselor?”
Potrivit fostului ministru de Externe, Baconschi, ”nu poti fi respectat” daca ai comis furt intelectual. ”Si daca nu esti respectat, esti privit ca impostor, ca falsa personalitate, ca om de paie.
In aceste conditii penibile, interesele Romaniei nu mai pot fi servite cum se cuvine. Plagiatul s-a gasit si la case mai mari: dar in Germania, sau chiar in Ungaria, dovedirea lui a impus demisia vinovatilor din guvernele respective. Pana si fostul rabin sef al Frantei, prins cu plagiatul, a fost nevoit sa lase locul altcuiva!”
T. Baconschi, mai spune ca ”politica externa e croita si reprezentata la varf de trei oameni: presedintele, premierul si seful diplomatiei. Cand ultimii doi sunt min