Dacă durerile de gât nu sunt foarte puternice, natura îţi oferă o mulţime de remedii pentru a le calma. Ceaiurile călduţe sunt cele mai bune în aceste situaţii: lichidul ajută la calmare şi grăbeşte vindecarea.
Scorţişoară
Chiar dacă a început să se găsească şi la noi ceai de scorţişoară, cel mai bun este cel preparat în casă. Iată cum faci: fierbi o linguriţă de scorţişoară la o cană cu apă, la care adaugi un vârf de cuţit de piper şi două linguriţe cu miere. Mai poţi amesteca două-trei picături de ulei de scorţişoară cu o linguriţă de miere.
Măghiran
Din măghiran se face o infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită. Laşi vasul acoperit timp de 15-20 de minute, după care strecori. Acest ceai se bea întotdeauna cald şi îndulcit cu miere. Este bine să adaugi şi lămâie.
Salvie
Salvia este şi ea un bun remediu pentru durerile de gât, dar mai ales ca gargară. Prepari un ceai infuzând două linguri de frunze uscate la jumătate de litru de apă. Când s-a mai răcit, adaugi oţet de mere şi miere, după gust. Din acest amestec poţi bea o lingură. Restul îl foloseşti pentru gargară.
Petale de trandafir
Delicatele petale de trandafir îţi pot veni şi ele în ajutor. În acest sens, fierbe o mână de petale zdrobite într-o cană cu apă. Strecoară şi îndulceşte cu miere. Durerea de gât va dispărea treptat.
Şodoul „unge” gâtul
Poţi prepara un şodou dintr-un gălbenuş de ou crud, o linguriţă de miere şi o cană de lapte călduţ. Această băutură va calma durerile de gât şi va potoli tusea. Acelaşi efect îl au untul sau margarina dizolvate în ceai. Atenţie însă: dacă ai colesterolul mare, acest tratament nu este indicat.
Ghimbir
Este unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva durerilor de gât. Trebuie doar să te împaci cu gustul lui, cam înţepător. Pentru a-l prepara, curăţă o rădăcină de ghimb