Speologii au început cercetările în Peştera lui Terente, intenţia fiind de a o omologa şi, dacă va fi posibil, o vor include în circuitul turistic. Peştera unde se presupune că se ascundea celebrul bandit Terente, numit şi „rege al bălţilor”, este situată în apropierea satului Cerna, într-o zonă aflată în Parcul Naţional Munţii Măcinului. Aceasta era cunoscută de localnici, însă nu a fost niciodată studiată şi nu este înscrisă deocamdată în reţeaua naţională de peşteri.
La sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi speologi din Bulgaria au început cercetările, aceştia fiind invitaţi de reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului.
„Legenda spune că acolo ar fi peștera unde se ascundea banditul Terente. Peștera este descoperită de foarte mult timp, însă nu a fost omologată deocamdată pentru că nu s-au făcut studii. Este vorba doar de informații care trebuie verificate iar noi am început aceste verificări alături de specialiști din Bulgaria. Am ales să vină bulgarii pentru că solul de aici este asemănător celui din Bulgaria și ei au foarte multă experiență în astfel de cercetări. Am luat legătura și cu reprezentanții Ministerului Mediului și cu speologul Viorel Lascu și vom vedea dacă peștera trebuie omologată”, a precizat directorul Parcului Munţii Măcinului, Viorel Roşca.
Dacă descoperirile ulterioare vor demonstra că peştera poate fi valorificată turistic, Administraţia Parcului o vor înscrie în reţeaua naţională.
„Vrem să facem aceste verificări pentru că astfel vom vedea dacă peștera va fi valorificată turistic și poate fi vizitată după câteva amenajări sau doar din punct de vedere științific. Se spune însă că este vorba de o peșteră foarte lungă, de circa trei sau patru kilometri și acum vrem să ajungem pe coridorul principal de care localnicii spun că are o înălțime suficient de mare și atunci vom chema speologi,