Elevii care doresc să devină lideri, să reprezinte interesele colegilor lor și să facă voluntariat în cea mai reprezentativă structură asociativă a elevilor din România, Consiliul Elevilor, au ocazia să candideze la funcţiile vacante de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar executiv din cadrul consiliilor şcolare ale elevilor.
Alegerile reprezintă, în primul rând, posibilitatea elevilor de a se implica activ într-un proces electoral şi a învăţa ce înseamnă puterea votului democratic. De asemenea, Consiliul Elevilor este o şcoală a demo- craţiei care promovează valorile europene, acțiunile de voluntariat și investește în educația non-formală a tinerilor.
Începând cu data de 25 octombrie, vor avea loc sesiunile electorale la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pe baza calendarului de alegeri elaborat şi votat de Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor. După finalizarea alegerilor, noii reprezentanţi ai elevilor se vor întâlni în cadrul primei Adunării Generale a Consiliului Judeţean al Elevilor.
Membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se întâlni la nivel judeţean, regional şi naţional în forumuri statutare în cadrul cărora se dezbat subiecte precum drepturile elevilor din România şi creşterea calităţii sistemului de învăţământ românesc. Nu în ultimul rând, reprezentanţii elevilor se întâlnesc cu factori de decizie politici şi din societatea civilă în vederea rezolvării unor probleme precum finanţarea în educaţie, acordarea de drepturi elevilor în forurile decizionale din cadrul unităţii de învăţământ sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din România.
„Activitățile desfășurate de elevii implicați în cadrul Consiliilor Elevilor contribuie la o dezvoltare personală și profesională pe care orele de curs nu o oferă. Educația non-formală, acțiunile de voluntariat și munca în echipă responsabilizează elevii față de