Indiferent ce preferinţe culinare ai, excesele pot dăuna grav organismului. Mai mult, unele mâncăruri, consumate fără măsură, chiar te pot băga în spital.
Unele persoane nu pot concepe că există şi meniuri fără carne. Prin urmare, dacă îţi plac mult sarmalele, cârnaţii, chiftelele şi alte preparate din carne, trebuie să mănânci cu măsură pentru ca organismul să nu aibă de suferit.
Cum îţi poţi declanşa o criză de gastrită
"Persoanele care optează pentru meniuri mai grele, bazate pe carne, tocături şi prăjeli, de cele mai multe ori preferă să mănânce condimentat. Astfel, mucoasa gastrică este agresată nu doar de condimente, ci şi de grăsimea care se descompune la prăjit, iar substanţele din ea afectează stomacul şi favorizează apariţia crizelor de gastrită. De asemenea, băuturile alcoolice îngreunează digestia şi favorizează gastrita", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Inamicii stomacului
Potrivit statisticilor, circa 15% din români suferă de ulcer. Veritabili inamici ai stomacului, în special pentru persoanele care suferă de ulcer şi gastrită, sunt afumăturile, grăsimile, prăjelile, alcoolul, tutunul, murăturile şi condimentele. "Dacă aţi consumat astfel de alimente şi, în special, dacă aţi făcut excese, vă puteţi confrunta cu stări de greaţă, regurgitaţii acide şi arsuri în capul pieptului", explică dr. Luca.
Mâncăruri recomandate
- lapte
- făinoase
- budinci
- supe
- mămăligă
- grătar de vită sau pui
- şalău sau crap fiert
- ouă fierte moi
Nu vă reduceţi rezistenţa organismului!
"Dacă doriţi ca organismul să fie rezistent în faţa bolilor, trebuie să consumaţi cât mai puţină carne pentru că aceasta are proprietatea de a reduce imunitatea. Cea mai