Sunt un fiu al Bistriţei, dar am trăit în SUA, în oraşul Anchorage din Alaska, şi în Seattle, marea metropolă din statul Washington, timp de mai bine de treizeci de ani; în aceste oraşe am înfiinţat şi condus companii proprii, am participat la preocupările obştii şi am sponsorizat diverse activităţi şi evenimente, prin care mi‑am adus o contribuţie la viaţa economică, socială şi politică.
Am călătorit mult prin lume, observând totul cu mare interes. Despre toate aceste experienţe am şi început să scriu.
Doresc să încep acest „ghid” cu o zicală pe care am cules‑o în China. Chinezii spun că orice criză este o oportunitate (ambele cuvinte sunt scrise cu aceeaşi ideogramă).
Voi vorbi acum despre ceea ce m‑a făcut să pornesc la compunerea acestui ghid de „dezvoltare strategică a Bistriţei”.
În toamna anului 2013, Bistriţa a fost martora unui eveniment de importanţă crucială, eveniment la care voi reveni îndată, după o scurtă menţionare a unui moment istoric extrem de important. Este vorba de unul care a generat la vremea lui o mare criză, însă şi unul care a germinat oportunităţi enorme. Europa a cunoscut o mare transformare după Reforma de acum cinci secole, eveniment care a produs schimbări radicale pe plan mondial, ale căror repercusiuni se manifestă puternic până în zilele noastre. Pornind de la abuzurile Bisericii Catolice şi adânca ei corupţie exemplificată prin vinderea indulgenţelor, putem observa cum ţările europene care au trecut prin Reformă sunt ţările nordice din Scandinavia şi Germania, precum şi ţările din centrul Europei, a căror situaţie economică de astăzi este de invidiat, şi al căror nivel ridicat de civilizaţie este însăşi măsura unei evoluţii spre bunăstarea generală. Marele sociolog Max Webber observa că, dacă în ţările catolice munca era văzută cumva ca fiind o corvoadă, o pedeapsă (în bună parte din cauza exploatării care