Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român condamnat la moarte pentru trafic de droguri şi este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz, a anunţat, azi, Ministerul român al Afacerilor Externe. Sursa: Politia Romana
MAE a precizat că este menţinut contactul permanent cu românul condamnat, cu familia sa şi autorităţile locale, potrivit Agerpres.
„Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, arată MAE.
Ministerul Afacerilor Externe a întreprins mai multe măsuri.
Astfel, prin intermediul MAE, cetăţeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât şi de legătura cu familia sa.
Pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.
Totodată, în marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut o discuţie cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părţii române cu privire la situaţia cetăţenilor români, cât şi faptul că autorităţile române urmăresc atent desfăşurarea proceselor.
Un român a fost condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia
Cetăţeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei.
La iniţiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor române (DIICOT, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi consulul Ambasadei României în Malaezia). Ca urmare a activităţii acestui grup de lucru, autorităţile române au demara