Protestatarii au strigat "criminalul" cand trupul lui Erich Priebke a fost adus la la o biserica in afara Romei pentru o slujba de inmormantare interzisa de Biserica Catolica.
Trupul fostului ofiter SS Erich Priebke urmeaza sa fie incinerat, dar nu e clar unde va fi dusa apoi cenusa sa. Pana acum, nici o tara nu a acceptat sa o primeasca. Priebke a murit vineri la varsta de 100 de ani, dupa ce a stat 17 ani in inchisoare la domiciliu, scrie ABC NEWS.
Priebke a fost urat in Italia dupa ce s-a aflat ca e responsabil pentru masacrul a 335 de civili, dintre care 57 de evrei, in 1944, in Pesterile Ardeatine din Roma. Masacrul a fost o razbunare pentru uciderea a 33 de soldati germani de fortele rezistentei italiene in centrul Romei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Inmormantarea lui Priebke are loc in ajunul Zilei Memoriei Holocaustului, care se tine miercuri in Italia. In acest an, ziua va marca a 70-a aniversare a deportarii evreilor din Roma, din 1943.
Vicariatul Romei, care administreaza bisericile din oras si provincie, a anuntat imediat dupa moartea lui Priebke ca nu i se va organiza o inmormantare in Roma sau in suburbii. Oficialii bisericii au citat canonul catolic care spune ca "pacatosilor evidenti nu li se va organiza inmormantare pentru a nu-i ofensa pe cei credinciosi".
Dar un grup dizident de preoti din cadrul Bisericii Catolice, adunati in "Societatea Sfantului Pius al X-lea", care se impotrivesc deschiderii Vaticanului catre evrei si altor reforme, a fost de acord sa organizeze slujba de inmormantare a lui Priebke in capela institutului lor.
Priebke a trait liber in Argentina dupa razboi, pana cand reporterul ABC News Sam Donaldson l-a abordat pe strada in orasul Bariloche in 1994 si l-a intrebat despre masacrul de la Pesterile Ardeatine.
Priebke a admis ca a par