-AA+A
Cei 150 de ani de istorie ai Colegiului Naţional „George Coşbuc”, în carte Colectivul emerit de autori format din dr. Aurelia Dan, dr. Adrian Onofreiu, dr. Vasile Tutula, regretatul profesor Ioan Lăpuşneanu, juristul Pompei Raus, dr. Gheorghe Pleş, prof. Dorel Alexandru Coc şi prof. Ioan Seni a oferit generaţiilor de absolvenţi şi dascăli ai Colegiului Naţional „George Coşbuc” un dar la 150 de ani de la înfiinţare, jubileu recent sărbătorit de liceul de elită al Ţării Năsăudului.
„Monografia Colegiului Naţional «George Coşbuc» din Năsăud” este povestea gimnaziului înfiinţat în 4 octombrie 1863, de la primul director, Grigore Moisil, la colegiul modern de astăzi. Se poate spune că aceasta este cartea de căpătâi a tuturor generaţiilor de elevi şi dascăli care au contribuit de-a lungul anilor la desăvârşirea numelui şi renumelui instituţiei de învăţământ. În cele peste 550 de pagini se găsesc informaţii de interes atât pentru cei care îşi îndreaptă cu nostalgie gândul spre anii în care şi-au desfăşurat aici activitatea, cât şi pentru cei care doresc să parcurgă câteva pagini din istoria şi evoluţia învăţământului năsăudean.
Tipărit la editura clujeană Napoca Star, volumul este structurat pe 11 capitole. „Cuvântul înainte” este rostit de academicianul Dumitru Protase, iar prefaţa conţine gândurile scriitorului Teodor Tanco. Secolul şi jumătate de viaţă al liceului este periodizat în primele şase capitole. Nu lipsesc informaţiile despre legăturile indisolubile pe care colegiul năsăudean le-a avut cu Asociaţia Grănicerilor Năsăudeni, Societatea „Virtus Romana Rediviva” sau cu Asociaţiunea ASTRA. Personalităţile formate la liceul din Năsăud au un capitol aparte. Una peste alta, monografia respectatului liceu adună între coperţile sale povestea în nume, fapte şi date a celei mai cunoscute instituţii de învăţământ din Năsăud.
Aprecier