Scris de M. Hoster - Anglia rămâne destinaţia favorită a tinerilor români atunci când vine vorba de plecat la studii în străinătate. Fie că e vorba de renumele univerităţii, fie că e vorba de perspective de angajare mai bune la finalizarea facultăţii, chiar dacă taxele sunt destul de mari, tot acolo se îndreaptă interesul viitorilor studenţi sau masteranzi. La Timişoara a avut loc o nouă ediţie a World Education Fair, târg de oferte universitare externe.
Sistemul de învăţământ din vestul Europei atrage ca un magnet tinerii României. O dovedeşte şi interesul ridicat manifestat pentru o nouă ediţie a World Education Fair, târgul de oferte universitare organizat miercuri la Timişoara. Pe parcursul întregii zile standurile universităţilor din Anglia, Olanda sau Danemarca, dar şi din alte ţări, au fost luate cu asalt de tinerii interesaţi să prindă cea mai bună ofertă pentru a obţine o diplomă pe care să fie trecut numele unei facultăţi cu renume.
„Nu am venit special pentru o universitate sau facultate. În primul rând m-a interesat ce se oferă şi mai ales cât costă. Părinţii nu mă pot ajuta prea mult şi în aceste condiţii ar fi greu de plătit taxa de şcolarizare. Am văzut că cei mai mulţi dintre vizitatori erau la standurile universităţilor engleze. Aici am văzut că taxele de şcolarizare sunt destul de mari… dacă nu reuşeşti să obţii o bursă nu te descurci, cred eu, chiar dacă mai şi munceşti part-time”, am aflat de la Simona Arsu, o tânără din Lugoj, venită la târgul de universităţi.
Din păcate, pentru români unul dintre criteriile principale avute în vedere atunci când îşi aleg viitorul universitar rămâne preţul şcolarizării. Pe lângă taxele de studii aici trebuie incluşi şi banii plătiţi pentru chiria unui apartament şi pentru întreţinerea de zi cu zi. „Ajungi în situaţia să lucrezi la negru pentru că din contractul pe care ţi-l permite legislaţia