Cursul a fost organizat de Institutul Național pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Ministerul Educației Naționale și Fundația Konrad Adenaeur-Germania.
Doi profesori romașcani de istorie, Cătălin Păiuș, de la Liceul Tehnologic “Vasile Sav” și Ionuț Ciocoiu, de la Colegiul Național “Roman Vodă”, s-au numărat printre cei 28 de participanți la cursul de istoria comunismului desfășurat la Piatra Neamț. Cursurile au fost organizate de Institutul Național pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Ministerul Educației Naționale și Fundația Konrad Adenaeur-Germania. Formatori au fost inspectorul de specialitate Elena Preda și profesorul Mihai Stamatescu, din cadrul Institutului Național pentru Investigarea Crimelor Comunismului.
“În cadrul cursului s-au dezbătut problemele esențiale ale perioadei comuniste în România, trăsăturile fundamentale care au stat la baza instaurării regimului totalitar comunist după modelul sovietic, precum și realitățile tragice din acea perioadă de tristă amintire. De asemenea, un moment aparte l-a reprezentat discutarea mapei tematice ”Drepturile Omului în Istoria Recentă a României (1945-1989)”, care reprezintă un suport important de curs în predarea istoriei comunismului în școală. Discuțiile s-au axat pe necesitatea educației pentru drepturile omului prin studierea istoriei comunismului și înțelegerea de către elevi a cauzelor, evenimentelor, personalităților din perioada comunistă”, a spus profesorul Cătălin Păiuș.
“S-a pus accentul pe folosirea metodelor moderrne de predare și învățare, astfel încât elevii să fie încurajați să-și dezvolte propriile opinii pe marginea unor evenimente istorice. Este foarte important pentru noi, ca profesori, să renunțăm la predarea din carte și să-i încurajăm pe elevi să-și manifeste creativitatea”, a spus profesorul Ionuț Ciocoiu.
Cursul a fost organizat de Institu