Vezi
Ziua de 16 octombrie este cea in care se sarbatoreste Ziua Mondiala a Alimentatiei. O ultima evaluare pe plan national a scos la iveala faptul ca romanii au preponderent o alimentatie sanatoasa. Totusi, au si obiceiuri alimentare proaste, pentru ca, potrivit specialistilor, mesele noastre au un aport insuficient de calciu, magneziu si seleniu. In plus, si cantitatea de sare folosita de romani este dubla fata de valoarea recomandata.
Potrivit medicului Felicia Borz, o alimentatie sanatoasa este cea care permite organismului sa se dezvolte sanatos. Medicul da si cateva exemple concrete despre ce inseamna acest lucru.
„Copiii trebuie sa aiba o alimentatie bogata in vitamine. Este stiut ca in ziua de astazi toti mananca fast food, toti stau in fata calculatorului si nu au elementele necesare pentru o buna crestere. Trebuie sa avem o portie, maximum doua de fructe pe zi. Pe urma, la copii trebuie sa avem un necesar de paine. Nu trebuie sa restrictionam deloc alimentatia pastelor si a painii, deoarece atata vitamina B6 se absoarbe de acolo cat si licopenul care ne ajuta foarte bine la dezvoltarea celulei nervoase. La adulti, pe langa fructe si legume, trebuie sa avem un aport sustinut de proteine, pentru ca acelea ne dau vitalitate, ne dau forta de a munci si de a rezista in conditiile de efort care le facem in cursul zilei“, a explicat Felicia Borz.
O atentie marita trebuie sa aiba persoanele de varsta a treia asupra alimentatiei zilnice, deoarece mesele nesanatoase pot atrage dupa sine si afectiuni grave. „Dansii trebuie sa aiba sigur vitaminele din fructe si legume si trebuie sa aiba o atentie la glicemie, ma refer la fructele foarte dulci si aici povestim despre struguri si despre pere, pentru ca este stiut ca de obicei sunt predispusi la un diabet de varsta a treia. La dansii o cantitate mai scazuta de proteine pentru ca aceste