În lipsa cardului electronic de sănătate care să contorizeze fiecare serviciu de care beneficiază pacienţii, banii de la Sănătate sunt risipiţi în continuare. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Chiar şi cu reţetă electronică, sistemul de sănătate este uşor de fraudat, iar cele mai cunoscute metode rămân prescripţiile false (reţete, bilete de trimitere, buletine de analize) către pacienţi fictivi sau decedaţi. Deşi aceştia nu beneficiază concret de servicii, medicii şi farmaciştii decontează pe spatele lor contravaloarea acestora. EVZ, prin campania "Medicul de Gardă", a relatat în numeroase ocazii despre metodele folosite de clinicile private pentru a fura banii asigurărilor de sănătate.
O grefieră şi o stareţă, părtaşe la furt
Un caz recent de fraudă a fost descoperit, anul acesta, şi la Spitalul Judeţean din Hunedoara. În perioada 2010-2012, doi oncologi au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special citostatice şi adjuvante scumpe. Medicamentele nu au ajuns niciodată la bolnavii de cancer care aveau nevoie de ele, ci au fost trimise spre decontare la trei societăţi comerciale ce deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, cu care medicii aveau o înţelegere. Doctorii primeau diverse "comisioane" de la reprezentanţii farmaciilor, în funcţie de cantitatea prescrisă. Sumele încasate erau înregistrate ca împrumuturi din partea asociaţiilor firmelor deţinute.
Potrivit Poliţiei Române, grupul infracţional a fost sprijinit pe perioada anchetei de o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul ei. Cei doi au transmis unuia dintre medici că judecătorii au autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor.
Un alt caz asemănător datează din aprilie 2013. Stareţa mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea a fost acuzată atunci de DIICOT că a acoperit o evaziune de un milion de lei. Banii ar fi fost furnizaţi de Ropharma pentru diverse "sponso