• Zeci de ieseni au ajuns anul acesta sa-si ingroape rudele pe datorie • Fie ca au sau nu bani, acestia uita sa treaca pe la firmele de pompe funebre pentru a-si achita datoriile • E scump sa traiesti, dar mai scump e sa mori • "Suntem dezamagiti de faptul ca din ce in ce mai multi clienti nu-si platesc datoriile de inmormantare", a precizat Daniela, unul din patronii firmei "Daniel si Anca"
Cheltuielile pe care le implica o inmormantare necesita, in majoritatea cazurilor, bani pusi deoparte din timp, lucru pe care multi ieseni evita sa il faca. Traditia crestin-ortodoxa impune un anumit ceremonial, care costa de la 3.000 de lei, pentru buzunarele cele mai subtiri, pana la 10.000 de lei, pentru cei cu dare de mana. De cele mai multe ori, in cazul unui deces in familie, rudele sunt luate prin surprindere. Cum majoritatea iesenilor nu stiu ce trebuie facut, prefera sa isi planga mortul, decat sa se incurce in birocratie si apeleaza la ajutorul firmelor de pompe funebre. De cele mai multe ori, acestia "uita" ca au de dat bani firmelor care se ocupa de inmormantari. "Avem zeci de dosare pe birou, cu clienti care nu si-au platit datoriile catre firma noastra. Noi incercam sa-i ajutam atunci cand ne suna la orice ora si nu-i putem obliga sa semneze contractul cand ei sunt indurerati. Dar suntem dezamagiti de faptul ca din ce in ce mai multi clienti nu-si platesc datoriile de inmormantare", a precizat Daniela.
Cat costa o inmormantare
Serviciile si accesoriile pe care le ofera firmele de pompe funebre sunt diversificate atat calitativ, cat si cantitativ, incat niciun patron cu ceva experienta in ale mortii nu poate sa estimeze la cat ajunge o ceremonie de inhumare decenta. "Fiecare familie are obiceiuri, nevoi si traditii proprii. Diferenta între noi si ceilalti este legata de calitatea serviciilor, modul în care reusim sa stabilim o relati