Sub lupa Bruxellesului de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, independenta justitiei romane este din nou pusa la incercare, expertii intervievati de AFP apreciind ca progresele recente sunt amenintate.
Dupa decenii in care puternicii zilei pareau de neatins, mai multi inalti lideri politici si magistrati au fost inchisi in ultimii doi ani pentru coruptie, condamnari vazute ca fiind libere de orice ingerinta politica.
Verdictul istoric - doi ani de inchisoare cu executare - pronuntat in 2012 impotriva fostului premier social-democrat Adrian Nastase a fost urmat in aceasta vara de o alta premier: un ministru in functie, Relu Fenechiu la Transporturi, a fost condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare si a fost constrans sa demisioneze.
Alte dosare rasunatoare de coruptie au condus la condamnarea a doi judecatori de la Inalta Curte, precum si a unui controversat om de afaceri, fost patron al unui grup de presa si lider de partid, Dan Voiculescu.
Dar mai multe episoade recente au semanat indoiala asupra vointei liderilor politici de a lasa justitia sa lucreze.
La inceputul lui octombrie, procurorul general Tiberiu Nitu l-a revocat brusc pe Lucian Papici, procurorul Departamentului National Anticoruptie care trimisese in inchisoare mai multi grei ai politicii.
Seful DNA, Laura Kovesi, a criticat o decizie care a "perturbat" activitatea parchetului.
Inlocuirea brusca a lui Lucian Papici a intervenit atunci cand acesta tocmai semnase trimiterea in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, in iulie 2012.
"Demiterea lui Papici a venit in urma unui ordin politic al carui mesaj era clar: cine face dosare de acelasi tip va avea aceeasi soarta", a declarat pentru AFP Cristina Guseth, presedintele f