* Victor Ponta a cerut reluarea urgentă a privatizării CFR Marfă
Investitorul a avut un comportament exemplar în cazul procedurii de privatizare a CFR Marfă, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu, subliniind că o corporaţie atât de importantă cum este Grup Feroviar Român (GFR), care a câştigat licitaţia pentru vânzarea a 51% din acţiunile operatorului nostru de transport feroviar şi care are 27 de companii 9.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de jumătate de miliard de euro, nu-şi poate pune în pericol credibilitatea, care este principalul său activ.
Amintim că privatizarea CFR Marfă a eşuat, luni, la expirarea termenului limită pentru finalizarea acestui proces.
Potrivit declaraţiilor făcute de cele două părţi, GFR nu a depus banii pentru efectuarea tranzacţiei, iar Ministerul Transporturilor nu a obţinut acordul de la toate băncile care au creanţe la CFR Marfă, în condiţiile în care nici avizul de la Consiliul Concurenţei nu a fost obţinut. Toate aceste obligaţii se aflau printre condiţiile impuse în Hotărârea de Guvern care reglementa procedura.
Ionel Blănculescu ne-a spus că GFR nu avea cum să depună, luni, banii: "Investitorul era în imposibilitate juridică să achite întreaga sumă. Hotărârea de Guvern cuprindea două lucruri esenţiale: în primul rând, finalizarea era prevăzută în momentul efectuării plăţii, în condiţiile în care întreaga sumă putea fi achitată, conform aceluiaşi act legislativ, doar după îndeplinirea cumulativă a celorlalte condiţii (n.r. obţinerea acordului de la băncile finanţatoare, obţinerea avizului de la Consiliul Concurenţei, finalizarea conversiei datoriei în acţiuni) şi, în al doilea rând, era impus un termen de 60 de zile pentru finalizarea tranzacţiei. Aceasta a fost prima hibă - încadrarea operaţiunii în 60 de zile -, lucru total atipic pentru un proces de o asemenea anvergură. Cred că dacă ar