Rând pe rând, unii dintre copiii gorjenilor plecaţi la muncă în străinătate se întorc să studieze la şcolile din judeţ. În fiecare lună există cereri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj din partea părinţilor sau a rudelor care vor să reînmatriculeze elevi la şcolile unde învăţaseră anterior. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, fie copiii s-au întors acasă pentru că părinţii nu şi-au mai permis să îi înscrie la o şcoală din noua ţară de reşedinţă, fie elevii nu s-au adaptat foarte bine la sistemul de învăţământ respectiv. Cei mai mulţi elevi care se întorc să studieze acasă şi să le fie recunoscuţi anii de studii din străinătate vin din Italia, Spania şi Portugalia. Majoritatea sunt luaţi în grijă de bunici sau de alte rude apropiate, întrucât în cele mai multe cazuri ambii părinţi se află la muncă în afara ţării.
Sunt în permanenţă cereri
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a precizat că numărul cererilor a crescut în ultimii ani, având în vedere că sunt tot mai mulţi cetăţeni care pleacă în străinătate cu familia în căutarea unui loc de muncă.
„Chiar săptămâna trecută a venit să se înscrie un copil în clasa a XII-a, dar nu avea documentele necesare. Şi în perioada anterioară au fost vreo cinci-şase cereri de reînscriere în învăţământ şi, de regulă, pe parcursul anului şcolar, sunt astfel de cereri, nu foarte multe, dar ele există. Noi avem grijă şi tratăm foarte serios această problemă. Avem în atenţie această problemă pentru că aceşti copii trebuie reintegraţi în societatea românească. Până primim actele, sunt crezuţi părinţii şi îi înscriem în clasa în care spun dânşii, dar verificăm procedura, apoi pot să se transfere în clasa pe care au dreptul să o urmeze“, a precizat Ion Işfan, inspectorul şcolar general din Gorj.
Rând pe rând, unii dintre copiii gorjenilor plecaţi la muncă în străinătate se întor