Scris de M. Hoster - România a fost parte a consorţiului care a reuşit ceea ce avea să fie numită „Particula lui Dumnezeu”. Este vorba despre bosonul Higgs, denumirea ştiinţifică a particulei descoperită în urma folosirii acceleratorului aflat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Această descoperire va fi subiect de discuţii ştiinţifice şi de prezentare publică a concluziilor cercetărilor, la Universitatea de Vest Timişoara.
Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Fizică, va fi gazda unei întâlniri științifice de înalt nivel a colaborării CERN-ATLAS România, consorţiul care a descoperit celebra particulă, în zilele de 17-18 octombrie. La această întâlnire participă aproximativ 20 de cercetători români și străini. Întâlnirea „de lucru” va avea loc în 17 octombrie și va fi transmisă prin sistemul de conferințe a CERN.
Anul 2013 a fost un an deosebit pentru fizica fundamentală. La aproape jumătate de secol după ce o particula esențială pentru înțelegerea lumii microscopice, bozonul Higgs, a fost prezis în mod teoretic, în martie 2013 a venit confirmarea prin experimentele ATLAS și CMS de la CERN. În consecință și în mod firesc, premiul Nobel pentru Fizică 2013 a fost acordat celor doi teoreticieni, Peter Higgs și Francois Englert.
În data de 18 octombrie, ora 16:00, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, va avea loc o conferința publică de prezentare a rezultatelor și a stadiului actual al experimentului ATLAS. Este invitat să participe publicul interesat, studenți, profesori, elevi de liceu. Limba conferinței va fi engleza.