Venit la Chişinău ca să evalueze implementarea Planului de Acţiuni pentru abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană, Stefano Manservisi ne-a vorbit despre progresele şi restanţele Republicii Moldova.
„Adevărul“: Cum apreciaţi parcursul Republicii Moldova în implementarea Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană?
Stefano Manservisi: Republica Moldova este, în acest sens, o istorie de succes pentru că într-un timp relativ scurt aţi reuşit să treceţi prin două faze de implementare a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. De asemenea, trebuie să spun că, în tot acest timp, Moldova a dat dovadă de determinare şi de seriozitate. Uneori aţi fost afectaţi de turbulenţe în ceea ce priveşte stabilitatea politică, dar astfel de lucruri se întâmplă în multe ţări.
Şi unde suntem acum?
Chiar astăzi am parcurs agenda de implementare a Planul de Acţiuni şi am constatat că Moldova îşi onorează obligaţiunile, în special la blocul întâi (n.r. securitatea documentelor), doi (migraţie ilegală) şi patru (drepturile şi libertăţile fundamentale).
Avem însă şi restanţe. Care sunt acestea şi ce trebuie să facem pentru a convinge Comisia Europeană că merităm să călătorim fără vize în UE?
Este vorba de unele aspecte incluse în blocul trei al Planului de Acţiuni (n.r. ordinea publică şi securitate): independenţa şi dotarea sistemului judiciar şi un sistem anticorupţie puternic. Sunt cele două puncte slabe ale Moldovei, dar acestea pot fi explicate, pot exista şi în ţările din UE. Astăzi am luat act de angajamentul Moldovei de a adopta, către finele acestui an, mai multe legi importante, printre care putem menţiona legea ce ar asigura independenţa judecătorilor şi procurorilor. Acestea fac parte din agenda reformelor statului, dar vrem să vedem şi nişte rezultate concrete. De exemplu, dacă