Una dintre cele mai frecvente amintiri ale celor care au trăit în era comunistă este cea a cozilor. Fie că era vorba despre brutării, carmangerii, alimentare sau centre de butelii, toţi românii care au trăit în acele vremuri îşi aduc aminte de cozile interminabile. Editura Litera şi ziarul "ring" te invită mâine, de la ora 17.00, în faţa Librăriei Litera, de pe Bdul Magheru, să trăieşti pe pielea ta o experienţă de neuitat. Îţi vom oferi o carte gratis, premiul binemeritat pentru efortul tău de a sta la coadă.
Tot mai multă lume îşi aduce aminte de comunism cu nostalgie. Toată lumea avea un serviciu, o casă, iar vara mergea la mare. Tot la fel de bine îşi aduce aminte şi de cozi. Fie că era vorba de pâine, carne, mezeluri, ulei sau butelii, toţi românii au trecut, în era comunistă, prin experienţa cozilor interminabile, mai ales în ultimul deceniu al regimului, când produsele alimentare şi nu numai se găseau din ce în ce mai rar.
Prunariu, cea mai bună definiţie pentru cozi
În anul 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic. La puţin timp după eveniment, reuşita singurului cosmonaut român a devenit subiectul unui banc ce defineşte perfect cozile din timpul comunismului: "Când a plecat de acasă, Prunariu i-a lăsat mamei un bilet pe masă: «Am plecat în Cosmos. Vin peste o săptămână». Când se întoarce, găseşte pe masă un bilet de la maică-sa: «Am plecat după brânză. Nu ştiu când vin»".
Se cumpărau doar pe bază de cartelă
Lipsurile alimentare au făcut ca, în ultima parte a erei comuniste, regimul să introducă şi cartele pe baza cărora să se poată cumpăra produse. Astfel, fiecare persoană era limitată la o anumită cantitate de pâine, carne, ulei sau zahăr. De exemplu, o persoană avea dreptul la jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei şi