La Berlin se face reclamă pentru obţinerea cetăţeniei germane. Senatul capitalei a anunţat continuarea campaniei „Oraşul tău, ţara ta, paşaportul tău”, începută în aprilie 2013.
Isaac Yaw s-a născut în Ghana. Când avea 2 ani, familia sa a emigrat în Germania. A crescut în Berlin, a terminat aici şcoala şi acum studiază Ştiinţe Sociale. Paşaportul german l-a obţinut în 2008. Nimic mai firesc pentru ghanezul care se simte aici acasă. De atunci, poate să voteze şi să participe la luarea deciziilor importante în societatea în care trăieşte.
A fost ales ca exemplu pentru campania „Oraşul tău, ţara ta, paşaportul tău”, finanţată de Senatul Berlinului (guvernul de land), care are ca ţel acordarea cetăţeniei germane cât mai multor imigranţi. Pe afişe stradale, la radio şi TV vor fi expuse aşadar în următoarele luni avantejele obţinerii paşaportului german.
"Prin cele 6.400 de persoane, care au obţinut cetăţenia germană anul trecut, potenţialul Berlinului nu a fost încă atins”, a declarat Dilek Kolat, senatoarea pentru intergrare din Berlin. ”Vrem să oferim cetăţenia mai multor oameni. Berlinul e oraşul diversităţii culturale. Un sfert din populaţie e formată din imigranţi“.
Cine poate deveni german?
În principiu, cetăţenia germană se poate obţine după 8 ani de şedere continuă în Republica Federală. În plus, persoana trebuie să aibă un câştig minim, astfel încât să se poată întreţine fără ajutorul statului, să nu fi avut cazier în cei 8 ani, să aibă cunoştinţe de limba germană cel puţin la nivel mediu şi să trecă testul de istorie şi cultură germană. Deseori, candidatul trebuie să renunţe la cetăţenia anterioară. Nu e cazul cetăţenilor Uniunii Europene. Există şi excepţii la perioada după care se poate candida pentru cetăţenie. Cine a studiat în Germania sau poate dovedi că vorbeşte bine limba germană, poate depune dosarul şi după 6 sau 7 ani de