Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), implementează, în perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2013, campania “Dependent de speranţă -închisoarea nu este capăt de drum”, care se va derula în cele 38 de unităţi penitenciare din România.
“Campania “Dependent de speranţă – închisoarea nu este capăt de drum” are ca scop conştientizarea efectelor consumului de droguri, în principal a populaţiei generale din penitenciare şi, în secundar, a populaţiei de foşti consumatori de droguri care se pregătesc pentru liberare, precum şi informarea acestora privind serviciile comunitare existente.
Activităţile campaniei vor consta în sesiuni de informare directă şi dezbateri cu privire la consecinţele consumului de droguri realizate de specialiştii din cadrul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog ale ANA, în colaborare cu specialiştii în reintegrare socială de la nivelul unităţilor penitenciare, corelate cu difuzarea spotului şi filmului realizate în cadrul acesteia.
Filmul prezintă informaţii referitoare la dinamica fenomenului consumului de droguri, mărturii ale consumatorilor de droguri, ale foştilor consumatori de droguri care execută pedepse privative de libertate, precum şi informaţii privind reţeaua de servicii de asistenţă integrată existente la nivelul unităţilor penitenciare, precum şi serviciile comunitare ce pot fi accesate după liberare, în vederea reintegrării sociale.
În sistemul privativ de libertate din România, există 44 de unităţi penitenciare (dintre care două în Bucureşti), trei penitenciare pentru tineri şi minori, un penitenciar pentru femei, două centre de reeducare şi şase penitenciare spital (dintre care două în Bucureşti).
Conform datelor furnizate de ANP, în anul 2010, comparativ cu anul anterior, a crescut numărul de deţinuţi care s-au declarat, cu o