O memorie bună depinde de sănătatea şi de vitalitatea creierului. Exista multe lucruri pe care le poţi face pentru îmbunătăţirea memoriei.
Oamenii de ştiinţă spun despre creier că are o capacitate uimitoare de a se adapta şi de a se schimba, chiar şi la o vârstă înaintată. Această capacitate a creierului este valabila mai ales când vine vorba de învăţare şi de memorare.
Cu cât sunt mai sănătoase obiceiurile tale de orice fel, cu atât se hrăneşte mai bine creierul. Exerciţiile fizice sporesc oxigenarea creierului şi reduc riscurile care duc la tulburări mentale şi la pierderi de memorie, cum ar fi diabetul şi bolile cardiovasculare. De asemenea, prin sport se acumulează în creier substanţe chimice care îi protejează celulele.
Atunci când nu dormi suficient creierul nu poate să funcţioneze la capacitate maximă - creativitatea, abilităţile de rezolvare a problemelor şi cele de gândire critică sunt compromise. Somnul este fundamental pentru consolidarea informaţiilor acumulate de-a lungul zilei, iar cea mai intensă activitate are loc în cele mai adânci etape ale perioadei în care dormi.
Îţi poţi îmbunătăţi memoria cu ajutorul unei diete bazată de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase şi proteine provenite din carne slabă.
Consumă alimente bogate în Omega 3 reducând astfel riscul dezvoltării bolii Alzheimer, care afectează memoria, inteligenţa, capacitatea de a judeca şi limbajul. Peştele este o resursă deosebit de bogată de acizi graşi - somon, ton, păstrav, macrou, sardine şi hering, însă poţi găsi Omega 3 şi în fasole, spanac, broccoli, soia, nuci sau în ulei din seminţe de in.
O dietă bogată în grăsimi saturate şi calorii creşte riscul apariţiei demenţei şi a tulburărilor cognitive şi afecteaza concentrarea şi memoria. Consumă moderat alimentele bogate în grăsimi nesănătoase - carne roşie, lapte integral, unt, brânză,