* Ludwik Sobolewski, BVB: "Trebuie să tragem învăţăturile"
* Marcel Bărbuţ: "Nu suntem încă în stadiul în care Bursa să fie o alternativă viabilă pentru finanţarea companiilor private din România"
* Intermediarii, în silenzio stampa
Nu pare că venirea lui Ludwik Sobolewski la conducerea Bursei de Valori Bucureşti a făcut diferenţa faţă de perioada anterioară, cel puţin în privinţa ofertei AdePlast, care s-a încheiat fără succes.
Domnul Sobolewski ne-a declarat: "Cu toţii trebuie să tragem învăţăturile şi concluziile din acest caz. Numai dacă avem capacitatea să înţelegem aceste lecţii, vom putea dezvolta această piaţă. Astfel, AdePlast, care în acest moment este o înfrângere pentru toţi participanţii la piaţă, poate fi transformat într-un câştig".
Suntem de acord în principiu că oferta AdePlast este o lecţie, însă nu ştim ce trebuie să învăţăm: eşecul a fost cauzat de discountul mic, de ostilitatea unor voci din piaţă sau de faptul că societatea nu era bancabilă, aşa cum au susţinut unii.
Până când aflăm răspunsul, ce avem de observat este că această ofertă publică este singura a unei companii private în ultimii cinci ani. Celelalte oferte publice au fost ale unor companii de stat, unele dintre ele încheindu-se cu un succes discutabil.
Cu trei ani în urmă a existat o ofertă publică a unei companii private, care a fost tot un eşec. Se pare că lecţia a fost bine învăţată de companiile private. Ce au învăţat este să nu se listeze pe piaţa de capital. Poate că lecţia învăţată de comunitatea brokerilor este să stea cu mâna întinsă la stat.
Ceea ce ne întrebăm este ce fel de lecţie o fi învăţat preşedintele BVB, Lucian Anghel.
Eşecul ofertei AdePlast certifică la modul absolut integritatea sa morală.
Lucian Anghel a fost analist BCR, iar BCR a intermediat oferta AdePlast (alături de Intercapital Invest).
Î