Peste 400 de elevi din toate mediile sociale învaţă la liceul Don Orione, singura unitate de învăţământ, din România, fondată de către Congregaţia Don Orione, congregaţie prezentă în 33 de ţări din lume şi susţinută direct de către Papă.
„Congregaţia Don Orione este prezentă în trei oraşe din România: Oradea, Bucureşti şi Iaşi. La Oradea însă se află singura şcoală a congregaţiei. Motorul acestei congregaţii a fost Papa Ioan Paul al II-lea care le-a cerut să meargă în Europa de Est după căderea cortinei de fier”, a declarat Martin Miheller, managerul Liceului Don Orione.
Un aspect foarte important al conceptului acestei şcoli constă în caracterul elevului, în formarea lui şi implicarea lui în societate. Contează şi performanţele şcolare, dar nu doar acestea.
„Avem elevi cu sindromul Down. Dacă ei sunt integraţi în societate, sunt acceptaţi de ceilalţi colegi, pentru noi este un câştig, o performanţă. Nu contează doar relaţia elevului cu matematica, româna sau alte materii. Felul omului de a fi este mult mai important. La noi în şcoală se merge pe integrarea elevilor cu probleme şi nu pe izolarea lor”, susţine Martin Miheller.
Pentru a se apropia şi mai mult de elevi, conducerea liceului a decis ca într-un colţ al curţii să amenajeze o mini-grădină zoologică. Găini, iepuri, păuni, raţe sau câini. Sunt câteva dintre animalele care pot fi văzute în curtea Liceului Don Orione. De departe cel mai iubit şi mai îndrăgit este puiul de căprioară, pe care copiii l-au botezat Bambi. Ideea amenajării unui astfel de ţarc a venit după ce conducerea şcolii a observat că sunt chiar și părinţi care nu cunosc animalele.
Motto-ul congregaţiei Don Orione este: “Tinerii sunt comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii. După modelul în care sunt educaţi şi mediul în care cresc, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine”.