E calculul pe 8 ani, din care în primii patru ani s-a plătit exorbitanta sumă de 2,8 milioane de euro. Apoi, rectorul spune că vrea să cumpere clădirea de la Fundaţie. La 700 de euro/mp, preţul acesteia tot n-ar depăşi 2,5 milioane de euro, mai puţin decât chiria plătită. Universitatea a obţinut reducerea chiriei, dar tot va plăti mai mult decât dacă ar fi cumpărat-o.
Universitarii de la Cuza nu renunţă la ideea de a prelua sediul Romtelecom de pe strada Lăpuşneanu. Conducerea Universităţii susţine că sediul beneficiază de o chirie modică, mai mică decât la Tehnopolisul în care este asociată.
Scandal din 2008 pe clădirea Romtelecom
Unul dintre cele mai controversate contracte încheiate de Universitatea „Al.I. Cuza” este cel legat de închirierea clădirii Romtelecom de pe strada Lăpuşneanu. Afacerea a fost perfectată în anul 2008, iar din 2009 imobilul a devenit sediul şcolilor doctorale din domeniul ştiinţelor umane. „Este strict necesară pentru şcolile doctorale. Cei care au făcut evaluări au privit favorabil faptul că avem o clădire a şcolilor doctorale. Finanţarea primită pentru programele de studii desfăşurate acolo este suficientă pentru a acoperi toate costurile”, spune Vasile Işan, rectorul UAIC.
Iniţial se ajungea la 700.000 euro pe an
Contractul cu Romtelecom are clauze de confidenţialitate iar Universitatea Cuza se prevalează de faptul că are autonomie universitară, deşi este instituţie a statului român. În 2008, când s-a încheiat contractul, suma lunară plătită către Romtelecom a fost estimată la circa 60.000 de euro pentru suprafaţa de aproximativ 3.600 mp. Aşadar, suma plătită anual ar fi fost de circa 720.000 euro anual. Cu aceşti bani, clădirea ar fi putut fi cumpărată direct de Universitatea Cuza, dacă era absolut necesară. „Nu pot dezvălui cifrele din contract, dar avem în vedere şi cumpărare