Cu doar câteva ore înainte de momentul în care Trezoreria nu va mai putea să se împrumute pentru a achita angajamentele pe care Congresul şi Casa Albă şi le-au asumat deja şi va rămâne cu lichidităţi de doar 30 de miliarde de dolari plus veniturile de la buget, oficialii americani nu au reuşit să ajungă la un compromis clar în negocierile pe marginea ridicării plafonului de îndatorare. Singura veste bună a venit din Senat, care a reuşit să ajungă la un acord politic pentru redeschiderea guvernului şi evitarea defaultului, însă această înţelegere trebuie parafată şi de Camera Reprezentanţilor înainte de a ajunge pe biroul preşedintelui Barack Obama.
Intrarea celei mai mari economii din lume în incapacitate de plată (default) pentru prima oară în 200 de ani rămâne în continuare un scenariu pe care atât analiştii, cât şi reprezentanţii mediului privat de peste Ocean nu îl cred posibil.
De aceeaşi părere este şi Donald Kettl, decanul Şcolii de Politici Publice de la Universitatea din Maryland. După ani de lucru la Washington, acesta susţine, într-un interviu acordat gândul, că toată lumea se aşteaptă ca negocierile din Congresul american să fie încununate în cele din urmă de succes, lucru care a mai avut loc pe ultima sută de metri şi cu alte ocazii.
GĂSIŢI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA RISCULUI INTRĂRII SUA ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ
"Toată lumea se aşteaptă ca membrii Congresului să ajungă la o înţelegere. De la început, planul general al unui acord părea clar. Cu toate acestea, republicanii conservatori din Congres au blocat negocierile într-o luptă înverşunată cu Preşedintele Obama pe tema reformei din sănătate, iar acest lucru a dus la apariţia acestui impas", a declarat pentru gândul Donald Kettl, autorul a peste 20 de volume, printre care şi "Următorul Guvern al Statelor Unite" (The Next Gouverment of the United States), cu un doctorat