Ameninţarea unor politicieni americani de a nu creşte limita de îndatorare a SUA, după ce banii au fost deja cheltuiţi de către stat, este "o armă politică de distrugere în masă" care nu ar trebui folosită, a declarat miliardarul american Warren Buffett.
"Ştiu că a fost folosită şi în trecut, dar am folosit şi bomba atomică în 1945 şi am decis că nu vom mai face niciodată aşa ceva", a spus el într-un interviu pentru CNBC.
Congresul american negociază încă un acord pentru creşterea limitei de îndatorare a SUA, de 16.700 de miliarde de dolari, înaintea termenului limită care este joi. Trezoreria americană a avertizat că dacă nu este majorat plafonul, nu va putea contracta împrumuturi noi peste această limită. O prelungire a blocajului şi incapacităţii SUA de a împrumuta ar putea aduce statul american în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile începând din perioada 22 octombrie - 1 noiembrie.
Buffett a cerut ambelor partide din Congres, Democat şi Republican, să nu folosească limita de îndatorare drept armă. "Există destule alte arme care pot fi folosite", a spus el. În pofida tergiversării negocierilor până în ultimele zile, Buffett a declarat că nu se aşteaptă ca SUA să facă ceva care să-i "afecteze parcursul ireproşabil de 237 de ani". Dacă s-ar întâmpla, însă, aşa ceva, ar fi "un act de pură idioţenie", a adăugat investitorul.
Buffett a făcut declaraţii similare legate de limita de îndatorare şi la începutul lunii octombrie. Politicienii ar trebui să înceteze să mai folosească creşterea limitei de îndatorare în negocieri, a declarat Buffett, comparând practica cu ameninţarea lansării unei bombe nucleare. Miliardarul a spus, la momentul respectiv, că Statele Unite se vor apropia de "limita idioţeniei" în disputa legată de majorarea plafonului datoriilor, dar că nu o vor depăşi, Congresul urmând să rezolve blocajul înainte ca problema