IAȘI. În Penitenciarul de Maximă Siguranță din Copou sunt încarcerați 1.522 de bărbați, condamnați definitiv sau judecați pentru comiterea a diverse infracțiuni. Dintre aceștia, 15 sunt cei mai temuți chiar și în spatele gratiilor din oțel: „viețașii“.
Nimeni nu vrea să ajungă în Penitenciarul Iași, însă această dorință a fost spulberată pentru peste 1.500 de bărbați. Unii dintre deținuți au ajuns aici din cauza comiterii repetate a unor infracțiuni considerate minore.
Cei mai mulți se consideră nevinovați și sunt gata să declare acest lucru oricărei persoane care vrea să-i asculte. Totuși, 15 persoane au ajuns după gratiile închisorii din Copou pentru că au fost condamnate definitiv la detențiune pe viață. Aceasta după ce au comis crime greu de imaginat ori de descris.
În întreaga Românie, peste 160 de condamnaţi ispăşesc cea mai aspră pedeapsă, închisoarea pe viaţă, pentru că au omorât copii, bătrâni, membri ai familiei sau persoane care le-au stat în cale. Astfel, cel mai tânăr „vieţaş“ are 23 de ani, iar cel mai în vârstă are 50 de ani.
Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu are cei mai mulţi „vieţaşi“ – 31, iar în Penitenciarul Iaşi sunt închişi 15.
Când pot vedea lumina zilei
Codul penal stipulează că „vieţaşii“ pot fi propuşi pentru liberare condiţionată după ce au executat 20 de ani din pedeapsă. Totuși, în cazul în care deţinutul a împlinit 60 de ani în timpul executării pedepsei, detenţiunea pe viaţă se înlocuieşte cu închisoarea pe timp de 25 de ani, urmând ca, din aceasta, să execute o parte.
Așadar, printre cei a căror pedeapsă a fost comutată se numără şi Toader Covali, suceveanul care a ucis patru persoane şi care îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Botoşani. În 1993, Covali şi-a ucis soţia şi fiul cu o secure, iar, după ce a fost încarcerat, a fost transferat la Spitalul de Psihiatrie „Pădureni-